2011 primul magazin Prestashop
 
2013 fondare grup Facebook
Prestashop Romania
 
2015 fondare agentie Presta.ro
 
2020 peste 100 de clienti

Pregatirea pentru creare magazin online

Pregatirea pentru creare magazin online

Inainte de putea incepe efectiv lucrul la un magazin online ai nevoie de 3 elemente: domeniu, hosting si logo.

Domeniu

Cost: 9 – 10 euro / an (pentru domeniile .ro)

In cazul in care doresti sa iti faci magazinul doar pentru piata din Romania atunci recomandarea noastra ar fi ca domeniul noului tau magazin online sa fie cu .ro.

Pentru .ro registrarul oficial este https://rotld.ro, insa majoritatea firmelor de hosting ofera la pachet si aceasta operatiune de inregistrare domeniu.

Desigur daca doresti .com sau altceva international atunci ai la dispozitie alte servicii online precum godaddy.com sau la fel ca in cazul .ro, majoritatea firmelor de hosting ofera la pachet si aceasta operatiune de inregistrare domeniu chiar si international.

Hosting

Cost: de la 6 – 8 euro / luna

Serviciul de hosting iti ofera in mod concret spatiu pe un server unde sa se stocheze fisierele, baza de date si mailurile viitorului tau magazin online si resursele de procesare (calcul) necesare.

In cazul in care ti-ai inregistrat domeniu pe rotld.ro, dupa ce contractezi serviciul de hosting va trebui sa schimbi dns-urile in interfata rotld pe baza informatiilor primite de la firma de hosting. Daca insa ti-ai inregistrat domeniu la pachet cu hosting-ul nu mai ai de facut aceasta operatiune.

Pentru magazinele Prestashop recomandam un pachet de gazduire care sa aiba urmatoarele cerinte minime:

  • 30+ de procese simultan
  • 40+ gb spatiu
  • ssl
  • backup zilnic
  • IP-ul dedicat e recomandat, dar nu obligatoriu
  • Imunify360 recomandat

Desigur daca business-ul tau va creste foarte mult va trebui optimizat si pachetul de hosting, dar cerintele mentionatate anterior sunt un inceput bun.

Logo

Cost: gratis / 100 euro / 500+ euro in functie de varianta aleasa

Evident orice business are sau ar trebui sa aiba un logo, o identitate vizuala. Pentru magazinul online trebuie avute in vedere urmatoarele 3 aspecte:

  • sa fie lizibil pe fundal alb: logo-ul se va pune nu doar in header-ul site-ului ci si pe facturile si emailurile emise si trimise de catre platforma ecommerce, aceste elemente au fundal alb, deci logo-ul trebuie sa fie lizibil pe fundal alb
  • sa fie lizibil pe tema de design aleasa: in cazul Prestashop, unde poti alege dintre peste 2000 de teme de design, trebuie sa te asiguri ca logo-ul ramane lizibil chiar daca locatia unde este pus in site, header si/sau footer, are fundal inchis sau altul decat alb. Tema de design se alege in functie de logo, nu invers

Deci in cazul in care logo-ul urmeaza sa fie plasat si pe fundal inchis sau altul decat alb, va trebui sa ai pregatite 2 versiuni de logo, cate unul pentru fiecare tip de fundal.

Daca business-ul tau este la inceput si nu are inca un logo, ai urmatoarele variante in ordinea crescatoare ale costurilor:

Il faci singur de la zero: daca te pricepi il poti face in Adobe Photoshop sau Adobe Ilustrator sau alt soft

Folosesti un template gratuit: exista mai multe tool-uri online, dar cel mai popular este canva.com unde iti poti face cont gratuit si pe urma accesezi Create Design – Logo, unde vei avea o gramada de template-uri la care doar trebuie sa le modifici textele utilizand instrumentele de acolo

Folosesti un template platit: exista diverse marketplace-uri (design stocks) de unde poti cumpara un template de logo si ii poti solicita celui care l-a creat sa ti-l costumizeze dupa preferinte, un astfel de marketplace este brandcrowd.com

Angajezi un logo designer: daca doresti ceva unic, special si executat profesionist angajarea unui logo designer este cea mai buna varianta, dar si cea mai scumpa

Dupa ce ai cele 3 elemente: domeniu, hosting si logo, urmatorul pas este sa alegi unul dintre pachetele noastre Presta Start (click pe butonul de mai jos).

Download mp3